Πήρε το όνομά του από την πόλη Mysore στην Καρνακάτα της Ινδίας όπου οι ιδρυτές της δίδασκαν την πρακτική αυτή. Οι μαθητές απομνημονεύουν την σειρά των ασκήσεων της Ashtanga και και την εξασκούν δίχως να τους καθοδηγεί ο δάσκαλος. Ο ρόλος του δασκάλου είναι να επιβλέπει και να τους βοηθά να μπαίνουν στις θέσεις αν χρειάζεται.
Tristhana σημαίνει το τα τρία σημεία προσοχής ή ενέργιας: το σύστημα της αναπνοής (pranayama), στάσης (asana) και του βλέμματος (dristhi). Αυτές είναι οι αρχές που βρίσκονται στον πυρήνα της Ashtanga και καλύπτουν τα τρία επίπεδα εξαγνισμού: το σώμα, το νευρικό σύστημα και το νου και πρέπει να γίνονται σε αρμονία και συνδυασμό το ένα με το άλλο.
Drishti είναι το σημείο εστίασης της ματιάς κατά την θέση (asana). Στην Ashtanga υπάρχει ένα ορισμένο σημείο εστίασης για κάθε θέση. Υπάρχουν εννέα σημεία (drishti): στη μύτη, ανάμεσα στα φρύδια, στον αφαλό, στον αντίχειρα, στα χέρια, στα πόδια, πάνω, δεξιά και αριστερά.
Τα bandhas είναι μία από τις θεμελιώδης αρχές στην Ashtanga Vinyasa Yoga, μαζί με την αναπνοή και το drishti. Υπάρχουν τρία βασικά bandhas που είναι εσωτερικά σημεία κλειδώματος:
- Mula Bandha: ή το κλείδωμα στη βάση της λεκάνης (τραβώντας το περίνεο)
- Uddiyana Bandha: τραβώντας την κοιλιά 2 εκ. κάτω από τον αφαλό.
- Jalandhara Bandha: το κλείδωμα στο λαιμό, που επιτυγχάνεται κατεβάζοντας το πηγούνι, ενώ ανασηκώνεται το στέρνο.
Αναπνοή
Η οδηγία που δίνεται για την αναπνοή είναι να γίνεται εισπνοή και εκπνοή (rechaka και puraka) όσο τον δυνατόν πιο πολύ. Αρκεί να γίνονται πέντε με οκτώ αναπνοές σε κάθε θέση (asana). Ο Pattabhi Jois συστήνει να γίνεται η αναπνοή ολοκληρωμένη και βαθιά με στόμα κλειστό, αν και δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στην Ujjai αναπνοή. Ο ήχος είναι σημαντικός, η εισπνοή και η εκπνοή θα πρέπει να ακούγονται. Ujjai λέγεται μια αναπνοή της pranayama.
Πηγή: Wikipedia